Wie?

Ik ben Melanie Reekers en ik ben het gezicht van werkplaats Wondersteboven, een eenvrouwzaak.

Met Wondersteboven kan ik mij focussen op het mooie om mij heen. Vervolgens ben ik ook in staat om de pracht en kracht van de dingen en mensen om mij heen in te zetten om de wereld (nog) mooier te maken. En daar word ik nou blij van.

Waar ik werk?

Dichtbij huis bijvoorbeeld, in Wondere Wijk, waarin 10 75plussers en 10 kinderen in de leeftijd van groep 8 van de basisschool elkaar ontmoetten op hun lievelingsplek in de wijk. Ze deelden elkaars verhalen, herinneringen en dromen. Gerard Verschoten heeft foto’s gemaakt van de bijzondere ontmoetingen en ikzelf heb de verhalen opgeschreven. Foto’s en verhalen zijn verwerkt in een boekje dat in beperkte oplage is uitgebracht. De verhalen en foto’s zijn konden bekeken worden in een reizende expositie in de Wondere Wijk.

Ook dichtbij huis is BUUR, de nieuwe ontmoetingsplek in Brakkenstein die in beheer is van de wijk, bedacht en gerealiseerd dóór en vóór de wijk. Nu vergadert de jongerenraad er, drinken steeds meer seniore bewoners uit de wijk hun dagelijks kopje koffie aan de BUUR stamtafel en deden hun ietwat jongere buurtgenoten vorige week nog mee aan een bierproeverij.

Ik werk ook op andere plekken in Nederland en de wereld. In Meeting Point bijvoorbeeld, een project van de Vrolijkheid, waarin ik jonge vluchtelingen in contact bracht met mensen uit de zakenwereld die het helemaal hebben gemaakt. In Meeting Point draaiden we de verhoudingen eens helemaal om. We plaatsten de jonge vluchtelingen nu eens niet in een zielig daglicht – we spraken hen juist aan op hun wijsheid, veerkracht en vermogen om iets van het leven te maken. Dus waren het de jongeren in Meeting Point die de zakenlieden coachten bij een belangrijke vraag in hun leven of werk. Dit leverde unieke ontmoetingen op. Veel deelnemers krijgen een compleet andere kijk op hun werk of op het leven in het algemeen. In alle gevallen heeft het hun beeld van asielzoekers drastisch veranderd. Ik werkte in Duistland, waar ik jongeren begeleidde bij het opzetten van hun eigen jongeren (kennis)netwerk, waarmee zij hun positie in de Duitse samenleving aanzienlijk konden versterken. In Afghanistan zette ik met collega-projectleiders War Child Afghanistan op en zette ik het lokale team in positie om van War Child Afghanistan een nieuwe fijne plek voor kinderen en hun families te maken.

Op mijn projectenpagina kun je meer lezen over de plekken, projecten en programma’s die ik realiseer of gerealiseerd heb.